Jegyzőkönyv 2019. Jan. 7. vezetőségi ülés

 

Jegyzőkönyv

készült a MEOESZ Vadászkutya Teljesítménybírói Tanácsának  2019. január 7-i Vezetőségi üléséről (1194 Bp., Hofherr Albert utca 42. szám alatt)

Jelen voltak:

Noveczki Katalin

Babiczky Attila

Király Olivér

Nyúl András

Tauber István

Noveczki Katalin

Először is szeretnék Mindenkit köszönteni és megköszönni, hogy eljött a vezetőségi gyűlésre. Szeretném Nyúl Andrásnak elmondani, hogy mi, a Vezetőség többi tagjával együtt szeretnénk együtt dolgozni vele, de ha továbbra is ebben a hangnemben folytatja, amilyen hangnemben az utóbbi időben tette, nem fogunk tudni együtt dolgozni. Nem vagyok gyáva, így bátran a szemedbe mondom, hogy ne ebben a stílusban folytasd tovább. Amikor megkértelek szépen, hogy fejezd be ezt a stílust, nem fejezted be. Amikor általánosítva írtam, érdekes módon ketten is (Füzesi Tamás és Te) magatokra vettétek. Hozzáteszem, ez volt a célom!

Nyúl András

Ezúton megkövetem azokat, akiknek a stílusom bántó volt. Elnézést! Nekem ilyen a stílusom, én így szeretném, ha fel lennétek készülve a kérdésekre.

Noveczki Katalin

Emiatt ne aggódj, mindenki fel van készülve, szerintem pont Te vagy az, aki nincs felkészülve.

Eddig három Határozatot hozott a Vezetőség.

Nyúl András

Milyen határozatok? Miért nem tudunk erről semmit?

Noveczki Katalin

Küldtem emailt mindenkinek. Ketten nem válaszoltatok, Olivér és Te. Én ezt tartózkodásnak vettem.

Nyúl András

Ennek nem ez a módja. Az emailnek tartalmaznia kellett volna, hogy Határozatot kell hozni, ebben a témában kell dönteni.

 

Noveczki Katalin

Ez valóban nem így történt, de elküldtem, megvártam a válaszokat, amik kettőtök részéről (Olivér és Te) nem érkezett meg. Nem fogok könyörögni senkinek.

Az első határozatot a Magyarországi Erdélyi Kopó Klub (MEKK) kérésére kellett hozni, mely szerint két kutya esetében a munkavizsga bizonyítvány nehezített vércsapa eredményre lett kiállítva. A MEKK szabályzata leírja, hogy csak a többfázisú munkavizsgán elért eredmény alapján lehet az ötnyelvű munkavizsga bizonyítványt kiállítani.

Nyúl András

Ez adminisztrációs hiba, ehhez nem kell a VTBT Vezetősége.

Noveczki Katalin

A MEOESZ kérte a VTBT részéről a határozatot, mely alapján vissza tudták vonni a munkavizsga bizonyítványokat.

A második határozat arra vonatkozott, hogy a 2018. május végén Országos Vizsla Klub (OVK) által megrendezett Kezdők és Bajnokok Kupáján a vezetőbíró, Füzesiné Szegvári Zsuzsanna az Orrhasználat, orrjóság végső jegyet nem átlagolta, ahogy az elmúlt 13 évben mindig mindenki tette, így ő is, pont egy évvel ezelőtt ugyanezen a versenyen, hanem a rosszabbik osztályzatot vette.

Erre vonatkozólag Balázs Hedvig versenyző kért egy állásfoglalást még 2018 május végén, a verseny után pár nappal. Addig, amíg fel nem állt a VTBT Vezetősége, nem foglalkozott az üggyel senki. Ezért a Vezetőség bekérte a bírálati lapok munkapéldányait, melyekből kiderült, hogy valóban nem átlagolt, hanem volt olyan kutya, amelyiknél a jobbik jegyet vette, volt olyan, amelyiknél a rosszabbikat. Plusz a szekundálást is beleszámolták két esetben.

Nyúl András

Hogy szól a szabályzatban az erre vonatkozó rész?

Noveczki Katalin

A légszimatos elhozásnál figyelembe kell venni az orrjóságra adott kisjegyet.

Nyúl András

Az új Zöld Könyvben feltétlenül le kell ezt pontosítani.

Noveczki Katalin

Ebből okulva pontosítottuk az új Zöld Könyvben.

Tehát a bírálati lapokat átnézve újra kérdeztem a Vezetőséget, hogy mit tegyünk, melyre három esetben érkezett érdemi válasz. Nyúl Andrástól nem. Így született meg a harmadik határozat, mely szerint az OVK rendezvényirodája a vezetőbíró asszonnyal együtt számolja át újra a pontokat, állapítsa meg az új sorrendet, ha szükséges a kiadott címet/címeket vonja vissza, vagy adjon ki.

Füzesiné Szegvári Zsuzsanna az Országos Etikai és Fegyelmi Bizottságtól kért hivatalos állásfoglalást, hogy ennyi idő elteltével lehet-e az eredményt módosítani.

Babiczky Attila

Miért ne lehetne? Hisz az Olimpián is van, hogy fél év, egy év elteltével vonják vissza a megszerzett eredményt.

Tauber István

Ez az egész nem fajult volna idáig, ha akkor, az eredményhirdetés után normális hangnemben meg tudták volna beszélni, hogy hiba történt, amit ki kell javítani. Nem azzal van a gond, hogy hibázott bárki is, hanem azzal, hogy ezt nem akarják beismerni, nem akarják kijavítani és átment az egész egy személyeskedő hangnemben lefolytatott vitába, ellenségeskedésbe.

Nyúl András

Kértem a Zöld Könyvet elektronikus formában, amit nem kaptam meg.

Noveczki Katalin

Elküldtem az Általános rendelkezések c. fejezetet. A többi szabályzatot a fajta klubtól tudod elkérni.

Nyúl András

Igen, elküldted, de ott 2004-es dátum szerepel. Ez azt jelenti, hogy még nincs is kész a Zöld könyv??

Noveczki Katalin

Elolvastad az Általános rendelkezések c. fejezetet? Ugyanazt olvastad, mint a 2004-es Zöld könyv Általános rendelkezések c. fejezetében?

Nyúl András

Nem hasonlítottam össze.

Noveczki Katalin

Még egyszer kérdezem: elolvastad az Általános rendelkezések c. fejezetet?

Nyúl András

Nem hasonlítottam össze, csak a végén a 2004-es dátumot néztem.

Noveczki Katalin

Ha elolvastad volna, láthattad volna, hogy ez az új Zöld könyv Általános rendelkezések c. fejezete. A dátumot a végén bepirosoztam, pontosabban azt az utolsó bekezdést, amelyben a MEOESZ Elnökségi határozatának a száma dátuma szerepel. Mivel ezt még nem tudom, így pirossal jeleztem, hogy azt mindenképp ki kell egészíteni, mielőtt nyomdába kerül.

Nyúl András

A többi szabályzatot is kértem, nem küldted. Titkos?

 

 

Noveczki Katalin

Ennek van egy szolgálati útvonala. A szerkesztőbizottság felkérte a fajta klubokat, készítsék el rájuk vonatkozó szabályzatokat. A klubok elkészítették, elküldték a szerkesztőbizottságnak, mi átnéztük, ahol szükséges volt, ott kértük a javításokat, amiket meg is tettek a klubok. Ezek után volt két bírói szemléletegyeztetés, amelyek közül egyikre sem jöttél el. Ennek következményeképpen nem is bírálhatnál…

Fordulj a fajtaklubokhoz, ők elküldik Neked a szabályzatokat.

Nyúl András

Annyira titkosak, hogy én, mint VTBT Vezetőségi tag nem kaphatom meg?

Noveczki Katalin

Nem titkosak, kérd a fajtakluboktól.

Nyúl András

Akkor nem küldöd el?

Noveczki Katalin

De, el fogom küldeni.

Király Olivér

Én úgy vállaltam el a Vezetőségi tagságot, hogy csak akkor, ha nincs marakodás, nem a jogászkodáson megy el a történet. Most viszont az van! Azon veszekedünk, hogy a dátum miért nincs kijavítva, a vessző miért nem ott van. Egyetértek Andrással, ha hiba van, jelezni kell. Csak a módja nem mindegy! Mindezt lehet segítőszándékkal tenni, nem pedig feszültséget keltve egymásnak esni.

Babiczky Attila

Mindig a vadászkutyásokkal van a probléma. A felsőbb körökben is így tudják, ott is hírünk van, ezért nem akar velünk senki sem bajlódni, mert mindig csak a veszekedés, a marakodás van. Csináljuk, játszunk együtt, mutassunk példát!

Nyúl András

Hozzunk elnökségi határozatot a tulajdonjog átírásával kapcsolatban.

Tauber István

Csipkéskúti Czókmók rövidszőrű magyar vizsla Ladányi Zoltán tulajdonában van 2014. óta.

Névtelen levéllel foglalkozunk, ahelyett, hogy a vadászkutyázással foglalkoznánk, azt kell fellendítenünk, az a mi feladatunk!

Nyúl András

Nem ez a VTBT feladata, hanem a versenyek, vizsgák hitelességének a biztosítása.

 

Király Olivér

Ez adminisztratív feladat, ez nem Vezetőségi feladat.

Nyúl András

Nem, ez a Vezetőség feladata. Bírók kiküldése, ellenőrizni kell, hogy a kikért bíró bírálhat-e, ha igen, akkor a kikérők kiküldése.

Babiczky Attila

Erre a feladatra a MEOESZ biztosít munkaerőt, Bedi Melinda látja el ezeket a feladatokat a Kati felügyeletével.

Király Olivér

Azt gondolom, ha van erre precedens, akkor hozni kell döntést, határozatot.

Nyúl András

Ebben az esetben nem volt egyértelmű a tulajdonjog.

Tauber István

Teljesen egyértelmű volt a kérdéses esetben a tulajdonjog, hiszen a nevezés leadásakor a kutya át volt írva a tulajdonos nevére. Nem volt katalógus, így az, hogy a származási lap kinek a nevén volt a nevezés leadásával, nem is látta senki. Egyébként a származási lap 2018. augusztusában lett átírva.

Nyúl András

A tulajdonjog megfogalmazását a kiállítási szabályzatból vegyük át. Ezt határozatban fogalmazzuk meg.

Erről a vezetőség egyhangúlag IGEN szavazattal döntött.

4/2019 (01.07) sz. VTBT Határozat:

Egy bíró nem bírálhat olyan kutyát, mely az ő, a partnere, a közvetlen családtagja, vagy bármilyen vele, egy háztartásban élő személy tulajdonában, társtulajdonában van, készít fel, az otthonában tart vagy elad a versenyt/vizsgát megelőző hat hónapban, melyen közreműködik.

Nyúl András

Javaslom, hogy a vezetőbíróknak tartsunk tanfolyamokat, először kétévente, majd 5 év múlva állítsunk össze egy vezetőbírói listát.

Tauber István

Ez egy jó gondolat, támogatom!

Babiczky Attila

A vezetőbírói tanfolyamokra a klubok delegáljanak bírókat.

 

Nyúl András

Mindenképpen, de vannak olyan idősebb, tapasztalt bírók, pl Konyecsni Karcsi, akit tiszteljünk meg azzal, hogy nekik ne kelljen elvégezni ezeket a tanfolyamokat, hanem ők tartsanak előadást.

Küldjünk a kluboknak emailt, melyben felkérjük őket a vezetőbírók delegálására.

Noveczki Katalin

Az új Zöld Könyvben úgy szerepel, hogy a VTBT jelöli ki a vezetőbíró személyét.

Nyúl András

Ez egy folyamat végeredménye lesz. A VTBT továbbképzések formájában határozza meg a vezetőbírók lehetséges személyének kérdését.

Király Olivér

Az FCI Retriever Bizottságának van egy listája, amelyen országonként 4-5 név szerepel. Az ezen a listán szereplő bírók bírálhatnak retriever Field Trialon. Magyarországról 4 név van a listán. Hogy anno miért és ki került a listára fel, nem tudom, de időszerű lenne a lista bővítése, korszerűsítése. Magyarországot Böszörményi Andrea képviseli az FCI Retriever Bizottságában. Ő kezeli ezt a listát, rajta keresztül tudnánk a listát módosítani.

Én szívesen összeállítok egy két lépcsős kritérium rendszert, mely alapján erre a listára felkerülhet valaki. Egyrészről mint versenyzőként, másrészről pedig bíróként kellene ennek a kritériumrendszernek megfelelni.

Noveczki Katalin

Olivér, ha vállalod, akkor csináld meg légy szíves a kritérium rendszert. Ez alapján a Böszörményi Andi fogja tudni az FCI felé a listát módosíttatni?

Király Olivér

Igen, ő a kapocs az FCI felé, ő tudja beadni.

Javaslom továbbá, hogy a specializálódás legyen, a bírói továbbképzés alakuljon át. A korábbiaktól eltérően ne általános bírói továbbképzés legyen.

Nyúl András

Közgyűlési határozat legyen a jövőbeli bírói továbbképzésekkel kapcsolatban, de a specializálódást előtérbe helyezve!

Király Olivér

Gyakorlati képzések legyenek a továbbképzések. Így lenne értelme bármiféle továbbképzésnek.

Babiczky Attila

A feladatok sokasága miatt célszerű lenne, hogy időben is beleférjen, a továbbképzések a feladatok szerint legyenek lebontva. Víz, mező, erdő külön napokon legyenek.

 

Nyúl András

Legyenek három évente a továbbképzések.

Király Olivér

Szankcionáljuk mindenképpen, de legyen minden évben továbbképzés. De ha valaki három évig nem vesz részt, az ne bírálhasson.

Nyúl András

Adjuk ki a fajtakluboknak a továbbképzések rendezését. Adják be a klubok az igényüket, tematikával, felépítéssel együtt, a Vezetőség átnézi, elfogadja, jóváhagyja.

Király Olivér

Ne csak a fajtaklubok rendezhessenek továbbképzéseket, de szerintem nyíltak legyenek ezek a rendezvények, mert olyanok számára is hasznos lehet, akik nem bírálnak, de rendszeresen versenyeznek, vizsgáznak.

Noveczki Katalin

A rendező privilégiuma legyen, hogy nyílttá teszi-e a továbbképzést.

Tauber István

Javaslom, hogy ne legyenek nyíltak a továbbképzések, mert vannak olyan kérdések, amiket nem lehet nyíltan kezelni. És véleményem szerint a vadászkutya bírói továbbképzés a vadászkutya bírókra tartozik.

Nyúl András

Véleményem szerint maradjon nyílt, de mindenképpen a közgyűlés határozza ezt meg!

Noveczki Katalin

Mikor legyen a közgyűlés?

Nyúl András

Legyen a FEHOVA idején. Kapcsoljuk össze a két eseményt. A pénteki nap, 2019. február 8.  lenne a legalkalmasabb.

Babiczky Attila

Megpróbálok helyet szerezni a HUNGEXPO területén, ahol meg tudjuk tartani a közgyűlést.

Noveczki Katalin

Korózs elnök úrral a beléptetés technikai lebonyolítását megbeszélem a holnapi nap folyamán. A 9 órai kezdés lenne a legjobb.

Babiczky Attila

Egyre gyakrabban merül fel a tiszteletdíjak kérdése. Ezzel kapcsolatban mit szavazott a közgyűlés?

 

Nyúl András

Az SZMSZ-ben benne van: le lehet mondani róla.

Külföldi vizsgák magyarországi lebonyolítása hogy szerepel az új Zöld Könyvben?

Babiczky Attila

Az összes német vizsga benne lesz az új Zöld Könyvben.

Nyúl András

Legyen a Vezetőség által elfogadva, hogy Magyarországon csak az FCI által elfogadott vizsgákat lehessen megrendezni.

Be kell adni a VTBT Vezetőségének a vizsga szabályzatot, bíráljuk el és hagyjuk jóvá. Csak így lehessen külföldi vizsgát rendezni Magyarországon.

Király Olivér

Elfogadják a külföldiek az itthoni vizsgákat?

Babiczky Attila

A németek a német vizslák vonatkozásában csak az ő vizsga eredményeiket, egészségügyi szűréseiket fogadják el!

Noveczki Katalin

Még egyszer nagyon köszönöm, hogy eljöttetek és örülök, hogy ilyen jól együtt tudunk dolgozni!

 

Készítette:

Noveczki Katalin

 

© 2017 Your Company. All Rights Reserved. Designed By JoomLead

Please publish modules in offcanvas position.